Enviat per: fgambus | Desembre 5, 2008

DEMOCRÀCIA CRISTIANA I ELS DEMÒCRATES NORD-AMERICANS

new-deal-estat-del-benestar

La Vanguardia edita uns dossiers fantàstics amb periodicitat mensual, si no vaig errat. El dirigeix en Xavier BATALLA. El darrer, o l’avant-darrer, anava dedicat als Estats Units. Com sempre, interessant.

Un dels articles, ara no em feu dir de qui, fa la reflexió que els demòcrates han estat els grans dominadors de les idees -als Estats Units- els dos primers terços del segle XX, amb el New Deal de Frankin Delano ROOSEVELT i la Great Society de Lyndon JOHNSON, fonamentada en els valors que John Fitzgerald KENNEDY va portar a la presidència dels Estats Units. Davant d’aquestes dues grans idees força, projectes polítics, visió del món -digueu-li com vulgueu- es contraposa la visió neocon impulsada per Ronald REAGAN i George BUSH pare i gairebé imposada per George W. BUSH aquests darrers vuit anys. És a dir, els constructors, impulsors, estructuradors -digue-ho també com vulgueu- de l’estat del benestar als Estats Units davant d’aquells que l’han anat desballestant a poc a poc.

I em preguntava jo… I Europa què? Europa… A Europa, del costat d’en FD ROOSEVELT i d’en JFK i d’en Lyndon JOHNSON, la democràcia cristiana i, molt més tard, part de la socialdemocràcia. Del costat de REAGAN i BUSH, els THATCHER, l’AZNAR, en BERLUSCONI i, fins i tot, en Tony BLAIR.

És a dir, mentre als Estats Units posaven en marxa el New Deal de ROOSEVELT (1932-1945) a Europa anava prenent força el que després de la II Guerra Mundial es coneixeria com la Democràcia Cristiana, de la mà de MOUNIER, MARITAIN, STURZO, les idees dels quals es concretarien políticament en ADENAUER, SCHUMAN, MONET, DE GASPERI… Els pares d’Europa. Tots ells, tots, sense excepció, demòcrata-cristians. Ells ideen la Unió Europea, i ells la posen en marxa. I els seus hereus, ja amb l’ajuda de la socialdemocràcia, convençuda per la força del pas del temps que els extrems mai porten enlloc, KOHL, MARTENS, DELORS, SCHMIDT, BRANDT, MITTERRAND, GONZÁLEZ (el més socialdemòcrata dels socialistes espanyols), LUBBERS, la concreten al Tractat de Maastricht.

I tots ells, ADENAUER, SCHUMAN, MONET, DE GASPERI, KOHL, MARTENS, DELORS, SCHMIDT, BRANDT, MITTERRAND, GONZÁLEZ construeixen l’estat del benestar europeu. Bé, GONZÁLEZ fa el que pot quan pot. I té molt mèrit el que fa, que consti.

A on vull anar a parar? Vull reivindicar, ara que sembla -segons a qui escoltis- que Barack OBAMA és el primer socialista nord-americà (ai, quantes decepcions), que els fonaments de la democràcia cristiana, amb el nom que li vulgueu donar, són a l’arrel de l’estat del benestar que ara volem convertir en societat del benestar. És la ideologia demòcrata-cristiana, el personalisme comunitari, amanit -a Europa- amb unes quantes gotes de socialdemocràcia la que ha bastit un sistema que ara uns quants irresponsables han pogut posar en crisi -esperem que no se n’hagin ensortit-. Vull dir que el partit demòcrata dels Estats Units és democràcia-cristiana? No. És clar que no. La democràcia-cristiana té unes especificitats molt europees, exportades a l’Amèrica Llatina i l’Amèrica Central. I voler fer veure el que no és seria cometre el mateix error que comet tota l’esquerra europea quan considera que l’OBAMA és ‘un dels seus’.

Ara bé, deixant al marge les etiquetes, i anant als valors, quins valors polítics defensa el Partit Demòcrata als Estats Units i quins partits europeus han fet bandera sempre d’aquests valors? A la resposta hi ha el valor del què ha significat i significa encara avui -malgrat AZNAR, BERLUSCONI i d’altres- la democràcia-cristiana a Europa. I també a Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: