Enviat per: fgambus | gener 29, 2009

RECORDANT ELS CURSOS D’ÈTICA PERIODÍSTICA

periodisme1

En els orígens del programa “Caiga quien Caiga”  (CQC) hi havia un espai titulat “Curso de Ética Periodística” que portava Juanjo DE LA IGLESIA. Sempre em va semblar espectacular, perquè com qui feia broma desenmascarava la realitat de la notícia com el millor dels sociòlegs.

Té aquesta introducció sentit en relació al retall que acompanya aquest post, extret de la portada de La Vanguardia Online, on s’explica, com veieu, els fets esdevinguts ahir a la franja de Gaza.

El titular és clar: “Israel bombardea el sur de Gaza”. I hom pot pensar, ‘aquests jueus ja hi tornen…’. Però aleshores llegeixes l’entradeta de la notícia, al costat de la fotografia del que s’entén són les destrosses provocades pel bombardeig d’Israel. I l’entradeta diu, clarament, que l’atac és una resposta a un cohet llençat sobre territori israelí per milicians palestins. Fa no fa com a finals d’any, quan els cohets llençats des de Gaza van desembocar en l’escalada violenta dels primers dies de gener.

És evident que dos no es barallen si un no vol, però també és evident que Israel guanyarà les guerres que facin falta, però n’hi ha una que la té perduda: la mediàtica entre la premsa occidental.

Repassem una mica la notícia i recordem l’estat de la situació: estem immersos en un alto-el-foc després d’unes setmanes de conflicte violent. Des de Gaza la notícia explica -no en el titular, la qual cosa ja és una declaració d’intencions per part del periodista- que s’ha llençat un cohet sobre territori israelí, però s’utilitza la paraula ‘milicians’, per deixar clar que el cohet es llença des de posicions no oficials, mentre que queda clar que el bombardeig el fa Israel -per tant, l’Estat d’Israel-. La fotografia que acompanya la notícia és la dels efectes del bombardeig. Des de Catalunya estant es fa gairebé impossible veure mai la fotografia d’on han caigut els cohets dels ‘milicians’. ‘Milicians’ que, deixem-ho clar també, són militants de HAMAS, que és la força que va guanyar les eleccions de 2006 i que, pel fet d’haver guanyat, governa a la franja de Gaza. No tinc cap dubte que si fóssim a un altre lloc del món i els ‘milicians’ fossin agents de la CIA la notícia parlaria dels Estats Units, i no de ‘milicians’. Bé, queda dit, i reprenc el fil. Deia que en tot el que passa a Terra Santa -per definir el territori d’una manera- acaba sempre passant que HAMAS o els seus milicians llencen uns cohets que mai veiem on cauen… Es deuen fondre pel camí, perquè les imatges dels diaris i les imatges de la televisió sempre són del mateix costat…

Tornant a la notícia, sembla clar que cronològicament primer es produeix el trencament de l’alto-el-foc des de la franja de Gaza i després es produeix la resposta de l’Estat d’Israel. Queda clar, també, que el periodista això ho vol confondre, i titula en gros sobre el bombardeig i, com a mínim aquest grau de decència l’ha tingut, explica en lletra petita que primer s’ha llençat un cohet contra Israel. Un cohet que, per acabar, si el llencés Israel seria definit com a míssil, i llençant-lo des de Gaza ens el defineixen com a cohet.

I, reprentent els cursos d’ètica periodística de Juanjo DE LA IGLESIA diguem que podríem haver obtingut els següents titulars:

A. ISRAEL BOMBARDEA EL SUR DE GAZA. El ataque es una respuesta a un cohete lanzado sobre territorio israelí por milicianos palestinos.

B. ISRAEL VUELVE A LAS ANDADAS Y ROMPE EL ALTO EL FUEGO. Edificios destruidos por el ataque del ejército judío.

C. HAMAS NO MANTIENE EL CONTROL DE SUS MILICIAS, QUE ROMPEN EL ALTO EL FUEGO. El Ejército de Israel responde al lanzamiento de un cohete con un nuevo bombardeo sobre la franja de Gaza.

En relació al titular correcte, estic segur que Juanjo DE LA IGLESIA escolliria el titular C.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: