Enviat per: fgambus | gener 30, 2009

QUE NO ENS VEGIN COM UN MOVIMENT D’EXALTATS

esquerra-nacionalRegirant arxius dels que un va guardant al disc dur, he ensopegat amb una entrevista que la revista d’Esquerra Republicana, que porta per capçalera “Esquerra Nacional”, va fer fa un temps a l’Albert ROYO, vell amic -si ell em permet la paraula-, militant d’Esquerra, que va ser durant un temps company de pis a Flandes i també Secretari de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

I heus aquí que l’Albert veu les coses, com a mínim en aquella entrevista, de la mateixa manera que el President del Parlament Europeu, H.G. PÖTTERING, va expressar aquest dilluns en la seva visita a Barcelona. Evidentment l’Albert no és l’únic que veu les coses d’aquesta manera. Som uns quants els que ho fem. Però paga la pena destacar-lo a ell -i ja em perdonarà, perquè en aquests moments potser l’estic posant en dificultats- pel partit que representa, que té les idees que té sobre la llengua, el país i la sobirania, i per mirar si així, si destacant una veu que crec que és autoritzada dins l’independentisme català, podem posar una mica de serenitat al debat sobre el català a les institucions europees.

Una mica de serenor, que no tebior, que ens anirà bé per focalitzar els esforços, de tots, cap on cal focalitzar-los. I, després, ja ens hi trobarem tots, a Brussel·les, a reclamar el que legítimament ens pertoca.

Diu l’Albert ROYO en aquesta entrevista, a la pregunta “la Unió Europea no reconeix la nostra llengua com a oficial” que “la UE és una unió d’Estats, i si no es reconeix la nostra llengua és perquè l’Estat espanyol no vol que sigui oficial. Per tant, l’enemic no és Europa, sinó l’Estat espanyol. És una equivocació relacionar la UE com un enemic nostre. A Europa, o ets un Estat o, senzillament, no existeixes”, i tot seguit li pregunten “com podem fer europeisme des d’aquí?” i la resposta és demolidora: “hem de ser actius en els grans debats perquè tenim moltes coses a aportar. Som un actor seriós i hem de sumar la manera catalana de veure el món. Si volem tenir un Estat hem d’actuar amb sentit d’Estat, així veurien que no som un grup d’exaltats, sinó un actor amb qui es pot debatre i arribar a acords positius per a les dues parts. Sense nosaltres Europa és incompleta, li falta una nació que sempre n’ha format part, a més a més, som una potència del sud amb una clara vocació mediterranista”.

Alguns dels que van anar al dinar del Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés -Maria BADIA, President PUJOL, Alfons LÓPEZ TENA i d’altres que ara no recordo- podrien haver llegit aquestes reflexions abans de fer el paper que van fer. I val també per tots els que no hi van anar però haurien fet el mateix paper, que no són pocs per aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: