Enviat per: fgambus | febrer 4, 2009

FETS DIFERENCIALS A L’ESGLÉSIA

ratzinger0Que allò que es va definir en el seu dia com a ‘fet diferencial’ existeix és una evidència. I com que, malgrat que alguns no ho vulguin veure així, el cert és que l’Església, com la política, és un reflex aproximat de la societat en la que està incardinada, ja fa temps que li dono voltes al què jo crec que és un exemple més d’aquest ‘fet diferencial’.

El cardenal RATZINGER, en ser escollit Sant Pare, va prendre el nom llatí de BENEDICTUS.

I cada país va traduir aquest nom llatí en la seva llengua pròpia. Així, el cardenal RATZINGER és BENOÎT XVI a Paris, BENEDETTO XVI, a Roma, BENEDICT XVI a Londres i Washington, BENEDIKT XVI a Berlin, BENTO XVI a Lisboa, BENET XVI a Barcelona i BENEDICTO XVI a Madrid.

La pregunta és molt simple: per què en castellà/espanyol el cardenal RATZINGER no es diu BENITO XVI i s’ha optat per la versió culta de BENEDICTO?

Hi haurà qui em dirà que estic fent girar massa el cargol, però jo li veig una diferència entre la mateixa forma d’acostar-se a la fe i al poble de l’actual jerarquia eclesiàstica espanyola i la catalana. Uns opten per un nom allunyat del dia a dia de la gent -no conec cap nen que es bategi amb el nom de Benedicto i sí, en canvi, de Benito-, mentre que d’altres, en consonància amb l’Església dels principals països occidentals han optat pel més proper de BENET.

És això un ‘fet diferencial’? Potser és exagerat, però en tot cas és simptomàtic.

Anuncis

Responses

  1. Veient això em pregunto, qui fa aquestes traduccions del nom dels papes?

    D’altra banda, és evident que hi ha una diferència clara entre l’església espanyola i catalana, tant pel que fa al tarannà, fons i formes.

    Els problemes i reptes que té actualment l’església són principalment la manca de vocacions i la indiferència d’una bona part dels fidels.

  2. I com que l’Església tampoc pot escapar-se -encara que cregui que el seu món no és d’aquest món- del món mediàtic en el que vivim, determinades actuacions de determinats personatges públics de la mateixa Església alimenten aquesta manca de vocacions i la indiferència a què tu fas referència… Vull dir que encara hi ha molts més capellans i monges, més l’Església seglar, fent bones feines arreu del món que els que no les fan. Només que aquests darrers sempre es veuen més, i si no, ens els fan veure més…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: