Enviat per: fgambus | febrer 16, 2009

CHAVEZ

chavezCHÁVEZ s’ha imposat al referèndum i, per tant, seguirà sent president fins l’any 2013. Es ven el resultat com el de la reelecció indefinida, malgrat crec que seria més rigorós dir qualificar-lo només com de reelecció. Si apleguem els conceptes ‘chávez’ i ‘indefinida’ fa la sensació -no real- de que amb el referèndum d’ahir CHÁVEZ es garanteix el poder a perpetuitat. I no és exactament així.

Veneçuela tenia, fins ahir, un sistema de limitació de mandats -a l’estil dels Estats Units; recordem que els països de l’Amèrica Llatina solen tenir Constitucions inspirades en la nord-americana, però amb un sistema de partits molt més europeu-. A partir d’ahir el sistema és, per entendre’ns, com l’espanyol o el català. CHÁVEZ es podrà anar presentant a les eleccions fins que el poble -que l’ha posat on l’ha posat- decideixi que ja n’hi ha prou.

Els partits tradicionals veneçolans comença a ser hora que deixin la retòrica victimista i es posin a treballar plegats per posar al servei del poble una oferta política que pugui contrarrestar la de CHÁVEZ. Un CHÁVEZ que ja ha demostrat que això de la democràcia és molt interessant per legitimar el poder però no tant per a practicar-lo. Si CHÁVEZ arribà, en el seu dia, al poder, fou pels errors dels partits tradicionals, que van acabar per donar carta de legitimitat a un general colpista. No sóc partidari, Déu me’n guard, de CHÁVEZ. Però els partits -COPEI al capdavant-, després de prous anys, han de reflexionar el perquè de tot plegat i han de començar a preparar, des de ja mateix, les eleccions de 2013. CHÁVEZ farà tot el que tindrà a mà per guanyar-les. I quan dic tot, dic tot. Però mentre hi hagi eleccions hi ha la possibilitat de donar-li la volta a la situació. El mateix PINOCHET va començar a marxar en perdre un plebiscit. Si el poble xilè va poder, el poble veneçolà també ha de poder. Només cal que algú aglutini el poble al seu voltant. I avui, qui ho fa, es diu Hugo CHÁVEZ.

Anuncis

Responses

  1. Un molt bon raonament el teu Paco.
    Vicenç

  2. Moltes gràcies, Vicenç.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: