Enviat per: fgambus | febrer 17, 2009

SÍMBOLS NACIONALS

pi-de-les-tres-branquesEn tot el debat estatutari hi ha un màxima que han repetit alguns dirigents polítics -no tots; no són majoria- i és que més val parlar només sobre el que dictamini el Tribunal Constitucional en el seu dia, i no opinar sobre tot el que es va publicant dia sí dia també perquè, al final, és parlar per parlar. I, bàsicament, hi estic d’acord.

Ara, un també té la sensació que determinats silencis sobre determinades qüestions poden ser interpretats per la part més conservadora de l’alt Tribunal com una acceptació dels globus sonda que es van filtrant. I, és clar, això sí que no. El silenci respectuós amb les deliberacions del Tribunal Constitucional no pot ser còmplice.

Llegeixo a La Vanguardia que “el Constitucional se opone a que Catalunya tenga símbolos nacionales”. Sembla ser, diu el diari, que en relació a la definció dels ‘símbols nacionals’, a la opinió contrària de l’aparició de l’adjectiu ‘nacional’ dels cinc membres conservadors del Tribunal Constitucional s’hi hauria sumat un jutge dels considerats progressistes. Es tracta, per qui no tingui temps de llegir la notícia, de la consideració de la senyera, l’himne i la Diada de l’Onze de Setembre com a símbols nacionals.

Si hem d’entendre la notícia com un nou globus sonda cal que hi hagi una resposta clara i contundent per no caure en absurds que no entendrà ningú. Considerar anticonstitucional la definició de símbol nacional per a la senyera, l’himne i la Diada, però en canvi considerar constitucional que parléssim de la senyera, l’himne i la Diada com a símbols de la nacionalitat catalana, per emprar una terminologia constitucional, seria entrar en el terreny de l’absurd.

Ara, no respondre amb un silenci respectuós aquest globus sonda no vol dir iniciar una competició entre els diferents partits polítics catalans i els seus líders per veure qui la diu més grossa. La resposta catalana, quant més unitària, millor. Quant més unitària, més forta. Quant més unitària, més catalana.

Si ara tornen a sortir tots els portaveus o líders dels diferents partits catalans “corriendo como pollos sin cabeza”, per utilitzar una expressió del galès John Benjamin TOSHACK que sempre m’ha semblat molt apropiada per a definir el que en català qualificaríem d’olla de grills, no estarem fent cap favor al país i estarem enviant el missatge al Tribunal Constitucional de que digui el que digui la sentència a Catalunya serem incapaços de posar-nos d’acord entre nosaltres.

Si, per contra, mostrem un respectuós silenci davant les deliberacions del Tribunal, com que es tracta d’un silenci molt català -en el sentit del respecte institucional que gran part de la política catalana té i conserva, però que és una actitud completament aliena a la política espanyola-, el més probable és que el Tribunal Constitucional no el senti, aquest silenci, i cregui que s’està validant la seva opinió. En aquest cas, la cursa dels pollastres escapçats l’estarem postposant en el temps, perquè si la sentència va per on diu La Vanguardia que podria anar, ja podeu pujar de peus a la cadira que la reacció a Catalunya serà de disbauxa, desconcert i descontrol. Tot menys una resposta unitària.

Per tant, crec, cal una resposta serena, però clara i ferma, de tots els partits polítics catalans. No per dir que es convocarà un referèndum que no es podrà convocar, perquè no està previst a la llei. No per dir que surtirà la gent al carrer i que “aquesta vegada ens sentiran”. No per dir que “ens estan enganyant”.

Cal una resposta serena, clara i ferma que faci entendre que hi ha aspectes de l’Estatut que afecten directament a la dignitat nacional  catalana. Una dignitat nacional catalana que existeix, malgrat no els agradi. I cal fer entendre a qui ho ha d’entendre que hi ha jocs als que més val no jugar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: