Enviat per: fgambus | Març 10, 2009

SOM EL QUE SOM

diadaSom el que som, i som com som.

Fa temps explicava en aquest bloc, en un post titulat “M’agrada”, perquè m’agradava fer política, i perquè m’agradava fer-ho al si d’Unió Democràtica de Catalunya. Ho deia amb les meves paraules.

Deixeu que avui ho faci amb les paraules d’Unió Democràtica, amb la transcripció literal del Preàmbul dels Estatuts d’Unió Democràtica de Catalunya. Qui vulgui entendre-ho, només ha de llegir.

“Unió Democràtica de Catalunya és un partit polític personalista, nacionalista i d’inspiració socialcristiana, que es fonamenta en els valors de la democràcia, la llibertat, la justícia social i la dignitat inalienable de les persones i els pobles, valors que han de tenir el seu desenvolupament òptim en el marc d’una comunitat on regnin el respecte, el diàleg i la convivència.

Unió Democràtica de Catalunya es va fundar l’any 1931, amb el Manifest del 7 de novembre. Avui, Unió Democràtica de Catalunya es manté fidel a aquells principis inspiradors. Allò que sempre ha defensat continua essent una eina poderosa per transformar la nostra societat i aprofundir en el nostre esperit comunitari.

Ja en el Manifest Fundacional, al mateix temps que es fixaven els nou principis que van inspirar l’origen del nostre partit, s’hi feia una crida confiada a les futures generacions i s’hi preveia la importància del judici que mereixeria Unió Democràtica de Catalunya per la seva tasca futura. I aquesta tasca que se’ns va confiar recau ara en les dones i homes que conformem avui aquest partit polític.

És per això, que avui ens inspiren els principis de sempre i que van servir de base per al naixement del partit. Però, a la vegada, les exigències i necessitats de la nostra societat contemporània han imposat el naixement de nous principis i un nou discurs més modern, que han permès aprofundir en propostes i actituds en defensa del nostre compromís amb les persones i amb la nostra nació, que és Catalunya, en la línia de:

  1. Fer palès el nostre compromís explícit amb la família com a font de cohesió social i de transmissió de valors, tant des de la perspectiva de la defensa dels seus drets, com des del punt de vista del suport actiu que ha de rebre per part dels poders públics.
  2. Promoure l’educació com a valor de cohesió i d’integració i com a instrument de mobilitat social per damunt de l’alternança partidària a les institucions. Així mateix, preservar com a dret bàsic, la llibertat d’elecció de model educatiu, com a valor constitucional per a les famílies. En un món cada vegada més globalitzat, l’educació ha de jugar un paper imprescindible en la preservació de la pròpia identitat nacional i, de manera especial, de la llengua catalana.
  3. Treballar per una Catalunya més desenvolupada i sobirana, capaç d’assolir l’obertura necessària a la integració d’aquelles persones que han vingut a la recerca de noves oportunitats, sense oblidar el compromís amb la cohesió social i la pròpia identitat nacional.
  4. Assumir un clar compromís amb les persones més desfavorides. Amb la gent gran, amb les persones que depenen dels altres per a desenvolupar-se amb normalitat i amb les que pateixen la pobresa o la discriminació, com a exigència de la dignitat humana.
  5. Impulsar la recerca, la innovació i el desenvolupament, fent costat al model econòmic socialment responsable, protegint i preservant el medi ambient, i apostant per una formació al llarg de la vida de qualitat i que eviti l’exclusió digital.
  6. Incentivar i promoure el nostre compromís amb Europa, com el major espai de pau, llibertat i progrés, i amb el món. I, alhora, treballar en aquesta Europa per tal de millorar-la i d’assolir-hi el ple reconeixement d’allò que som: una nació.
  7. Fomentar els nivells d’equitat en la participació i presència d’homes i dones als diferents òrgans i càrrecs de representació política, així com  seguir treballant per aconseguir modificar les estructures socials per fer realitat la igualtat d’0portunitats.

Tots aquests principis emparen la principal raó de ser d’Unió Democràtica de Catalunya: la defensa de la dignitat i del desenvolupament integral de la persona i l’assoliment de la plenitud nacional de Catalunya en exercici del dret inalienable i natural a l’autodeterminació dels pobles. Així mateix, serà objectiu estratègic irrenunciable d’Unió Democràtica de Catalunya la defensa d’allò que és intrínsec i constitutiu de la nació catalana: la llengua, la cultura i el dret propis.”

Vist tot plegat la pregunta que ve al cap és: els d’Unió són sobiranistes, independentistes, separatistes, federalistes, confederals? Escolteu, els d’Unió hem estat, som i serem patriotes catalans, gent que ens estimem aquesta terra, que la volem lliure en el sentit polític, filosòfic i intel·lectual del terme. Lliure. I sencera. No a pedaços. Quedi clar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: