Enviat per: fgambus | Juny 15, 2009

EL DISCURS D’OBAMA A EGIPTE (2)

obama caricaturajpDeia fa uns dies que penjaria la versió en català del discurs de Barack OBAMA  a la Universitat Al-Azhar, a Egipte. Aquí el teniu.

A tall de comentari breu, crec que és un discurs que ha agradat a qui no l’ha entès, que ha interessat prou a qui l’ha entès, perquè obre unes expectatives que, tot sigui dit, caldrà reforçar amb fets, i que no ha agradat gens als qui l’han entès però s’aproximen sovint al conflicte de l’Orient Mitjà o a les relacions entre occident i l’Islam des de posicions apriorístiques, que solen ser el bressol de posicionaments fonamentalistes.

A tall d’exemple del tercer col·lectiu, us adjunto un article de la Pilar RAHOLA, titulat “Míster, ¿qué quiere oir?”, i publicat a La Vanguardia del passat 9 de juny. Tant de bò la Pilar RAHOLA no tingui raó en les seves apreciacions. Estic segur que ella mateixa -i ja em perdonarà que interpreti el seu pensament- voldria equivocar-se en tot el que diu al seu article. Però, malgrat això, el cert és que la Pilar RAHOLA és una declarada sionista, pro-jueva militant i aquesta militància crec que la traeix alhora d’analitzar el discurs de Barack OBAMA. Aquesta militància que li ha fet dir les coses pel seu nom moltes vegades, en aquest nostre país tant anti-semita, aquesta mateixa militància crec que, davant un discurs com el d’OBAMA, l’ha fet caminar amb el peu canviat.

En tot cas, RAHOLA ha tingut l’honradesa i el coratge de fer un pas el front i dir-hi la seva. Encara estic esperant la opinió de Joan SAURA i els seus corifeus, de la progresia d’aquest país. Aquests, aquests deuen estar en el primer grup: aquells que diuen que els ha agradat el discurs, segurament perquè no l’han entès.

Una darrera recomenació de lectura, aquesta vegada molt més complicada, perquè jo no he estat capaç de trobar-ne una traducció al català o al castellà: “The Mighty and the Almighty”, de Madeleine ALBRIGHT. El títol traduït, i si algú pot precisar més i millor la seva aportació serà molt benvinguda, vindria a ser “El Poder i el Totpoderós”, o bé “El Poder i el fet religiós”…

Bé, tot plegat continuarà, perquè el discurs d’OBAMA dóna per moltes més reflexions. Moltes més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: