Enviat per: fgambus | Juny 19, 2009

ZP vs BISBES: LA PICABARALLA QUE ES VEIA A VENIR

ZP RoucoJa fa dies que ho vinc dient, i avui es confirma, com a mínim a la portada de La Vanguardia. He buscat la notícia a d’altres diaris, però no en diuen res. De moment. El diari barceloní titula en portada “Choque frontal entre la Iglesia y el Gobierno”, i a les planes interiors “Choque Iglesia-Gobierno; ahora sí”.

Tot plegat ve arran del comunicat de la Conferència Episcopal Española, presidida pel Cardenal ROUCO VARELA, en el què es demanava als polítics de conviccions catòliques que votessin, al marge de les seves posicions partidàries, a favor d’una moció que demanava la retirada del nou projecte de Llei de l’Avortament.

Toni BATLLORI, al seu acudit, fa expressar a ZP un agraïment als bisbes perquè amb la seva postura han facilitat el vot en bloc dels diputats socialistes, donat que un grup no menyspreable dels mateixos havien expressat el seu malestar amb el redactat del text de la llei tal i com està avui en dia. Si jo hagués estat en BATLLORI li hauria fet expressar a ZP una recriminació als bisbes: per què ho dieu ara i no en campanya electoral, que és quan a mi m’hauria anat de perles?

En qualsevol cas, el Govern i el PSOE estaven esperant el pronunciament dels bisbes. Un pronunciament, per altra banda, que més tard o més d’hora, s’havia de produir, però que, aquesta vegada -i així ho reflexa el titular a les planes interios amb aquest ‘ahora sí’- s’han esperat a que finalitzés la campanya electoral per dir-hi la seva.

La vicepresidenta econòmica del Govern, Elena SALGADO, va sortir ahir dient que una vegada més la CEE no sabia quin era el seu lloc, venint a demanar als bisbes que s’abstinguessin d’emetre opinions polítiques i que es limitessin a expressar les seves opinions davant els seus fidels.

De la mateixa manera que sempre he pensat i defensat que els bisbes s’havien d’abstenir d’opinar sobre l’estructura institucional de l’Estat o sobre les relacions entre Espanya i Catalunya o Euskadi, sempre m’ha semblat d’allò més natural que expresessin la seva opinió en àmbits on el pòsit moral del debat polític és important de debò. No té sentit -al Cèsar el que és del Cèsar- que els bisbes opinin sobre hipotètiques negociacions amb ETA o sobre l’Estatut de Catalunya, però en canvi el té tot que diguin la seva quan es parla de polítiques que afecten la vida -avortament, eutanàsia- o la formació de les persones -educació-.

Que hi diguin la seva no vol dir, ni molt menys, que tinguin la raó i siguin infal·libles. Quedi clar.

Però si en temes mediambientals es dóna micròfon i altaveu a entitats amb molt menys “associats” que l’Església catòlica, em sembla natural que l’Església opini en aquells temes que ella considera importants. I, evidentment, expressen la seva opinió a través dels mitjans de comunicació i a través del púlpit. És a dir, utilitzant tots els mitjans al seu abast. I qui no formi part de l’Església, pot escoltar o no, pot formar-se opinió o ignorar el que diuen els bisbes. I els que formem part de l’Església, tres quarts del mateix. Però l’opinió tenen tot el dret a expressar-la, faltaria més.

Ara, amb la reacció ràpida, dura, buscant el cos a cos, de la vicepresidenta del Govern sembla clar que una de les raons de ser de la radicalitat del nou projecte de llei -que no del projecte de llei en sí- era buscar l’enfrontament amb la cúria, a poder ser abans de les eleccions del 7 de juny. ZP i el PSOE, buits de contingut, necessiten d’aquests enfrontaments de tant en tant per tancar files. Estic convençut, però, que elements com aquests de l’avortament en casos de menors d’edat a partir dels 16 anys i sense necessitat del coneixement dels pares, acabaran caient de la llei, perquè dins les mateixes files socialistes hi ha molta gent que no ho té gens clar. Era, insisteixo, una arma de campanya electoral per llençar-se els trastos pel cap amb els bisbes. Els va sortir rana. Perquè el que hauria estat un enfrontament amb totes les de la llei, ara quedarà amb una picabaralla. I perquè, malgrat la votació d’aquesta setmana -recordem que només era una moció per retirar el projecte de llei-, estic convençut que en el tràmit parlamentari de la llei aquesta quedarà molt suavitzada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: