Enviat per: fgambus | Juliol 22, 2009

TOT IMAGINANT…

DIAGONALIMAGINADAHe rebut, suposo que com tots els veins de Barcelona, una carta datada el 10 de juliol de 2009 i signada pel senyor Ramon NICOLAU i NOS, Comissionat de l’Alcaldia per a la Participació Ciutadana, i que ve acompanyada d’un tríptic mitjançant el qual se’m convida a imaginar-me la nova Diagonal i on se’m suggereix que “les meves idees construiran la nova Diagonal”.

Avanço d’entrada que desconfio molt dels processos participatius organitzats pel nostre Ajuntament. Ja són molts els processos d’aquesta mena que he seguit més o menys de prop i sé que són més la disfressa de la decisió prèviament presa que no pas un procés participatiu en sentit estricte. I és que no es pot ser, com és el Govern barceloní d’avui, profundament sectari i dur a terme processos de participació real.

Tot plegat, però, són les meves sensacions, però les he volgut posar per endavant per no enganyar ningú. Deia que he rebut aquesta carta del senyor NICOLAU en la que se’m convida a participar del disseny de la nova Avinguda Diagonal.

La carta en si ja és tota una invitació a quedar-se a casa. Comença a les primeres ratlles invitant-me “a participar, amb les seves idees i suggeriments, en la definició del projecte que ha de transformar la Diagonal, en el tram comprès entre la plaça Francesc Macià i la plaça de les Glòries”, però tot seguit hi afegeix “amb l’objectiu de reduir el transport privat, reforçar i reordenar el transport públic i prioritzar i incrementar l’espai per als vianants”.

Per tant, si a mi em sembla que l’avinguda Diagonal ja està bé com està, més val que m’estalvïi el temps de participar, perquè queda clar que ja m’he situat, abans de començar, fora del sistema. I consti que entec com una gran millora per a la ciutat la possibilitat d’unir els dos tramvies actuals (Trambaix i Trambessós) per la Diagonal i, alhora, la racionalització del trànsit rodat. Però de la mateixa manera que crec que això podria ser una gran millora per a la ciutat, també sóc conscient que la ciutat ha d’estar oberta i no tancada. I, l’avinguda Diagonal, per la seva vessant Llobregat, és una via d’entrada a la ciutat i per tant, reduir-hi el transport privat és, en certa mesura, un objectiu irreal a menys que s’estigui actuant no des de la racionalitat sinó dels fonamentalisme.

Queda clar, però, que és un procés participatiu tancat, orientat d’origen, sense opció a definir si es vol no es vol una nova Diagonal. I queda clar, també, que una obra necessària -la unió dels dos tramvies- no té perquè implicar una reforma integral de la Diagonal, sinó que es podria fer perfectament amb petits retocs -com ja es va fer en el tram Baix Llobregat – Francesc Macià, on l’objectiu no era la reducció del transport privat, sinó el connectar amb un mitjà de transport públic, ràpid i eficaç el Baix Llobregat amb la ciutat.

Un darrer comentari, en relació a la malaltissa tendència d’aquest Govern municipal de convertir la seva gestió en pura gestió de propaganda. Al web que han obert perquè tots els barcelonins i barcelonines participem en la decisió -participació viciada, ja ho hem vist- hi ha un link a una “Mesura de Govern Avinguda Diagonal 2009” on es diu que el procés participatiu i la futura consulta ciutadana -on ja us podeu posar dempeus que no podrem escollir deixar la Diagonal com està- són resultat d’un prec del Grup Municipal d’Esquerra Republicana. És a dir, el Govern proposa l’adopció d’una Mesura de Govern i un grup de l’oposició els vots del qual eren necessaris per tirar endavant la mesura, ho condiciona tot a un procés participatiu i a una consulta ciutadana.

Conclusió: si de l’equip de Govern depengués, com en tants altres casos a la nostra ciutat, la participació ja l’haurien liquidada en alguna comissió participativa de barri, convocada amb nocturnitat i amb la informació mínima per cobrir l’expedient.

I encara volen que dediquem una estona a “inventar-nos la Diagonal”… Al final faran el que tenien pensat fer, i a més a més disposaran de la legitimitat que els donarà que uns milers de ciutadans hauran format part del procés participatiu… Són així, tramposos de mena.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: