Enviat per: fgambus | Octubre 8, 2009

RENDICIÓ A LES DONES DEL 36

dones_36_475La plaça de les Dones del 36 està d’actualitat des de fa dies. De fet, des del mateix dia que el regidor del districte, l’Alcalde de Gràcia, va decidir que es col·loquessin unes reixes que permetessin el tancament de la plaça per la nit.

El debat ja ha estat servit, i ha tingut de tot. Escenes pròpies de la comèdia italiana, amb polítics barallant-se per si poses aquesta o aquella bandera, amb col·lectius xiulant el regidor per posar unes reixes, i amb el regidor defensant que per davant de la voluntat d’usar l’espai públic a tothora hi ha la necessitat de garantir la seguretat de la zona.

El regidor ESPRIU, que en aquest cas està confrontat amb la posició dels seus companys de Govern d’Iniciativa per Catalunya Verds Esquerra Unida i Alternativa, viu tranquil, perquè diu comptar amb el suport del Partit Popular i de Convergència i  Unió en una qüestió en la que també té enfront els castanyers de la vila, els seus antics socis de govern d’Esquerra Republicana.

I és cert que la posició de Convergència i Unió és la de mantenir la plaça tancada de nit, per tal de garantir-ne  la seguretat. Però és una posició que no l’acabo de compartir. El que es tracta és de veure si sóc capaç d’explicar-me.

Una plaça, per definició, és un espai obert. Un punt de reunió. Un àgora. I a ningú se li acudiria tancar, per posar un exemple, la plaça del Sol per garantir el silenci, el descans i la seguretat del veïnat.

Hi ha places, però, hi ha espais públics, que per les seves característiques afavoreixen activitats o usos d’aquest espai que són contradictoris amb la bona convivència i, fins i tot, amb la seguretat. Penso, per exemple, amb l’espai interior de la Sedeta o en el cas que ens ocupa, la plaça de les Dones del 36.

En aquests casos, comença el debat de què fer amb l’espai  per evitar-ne un mal ús. I s’arriba a la conclusió de tancar l’espai en horari nocturn.

Però hi ha un fet que em revolta, i que fa que tingui els dubtes que expresso. Aquest tancament de places, aquest tancament d’espais, que es produeix -diuen- per garantir la seguretat, es produeix, de fet, perquè la gent d’ordre hem decidit prendre la bandera blanca i rendir-nos. Som incapaços d’estructurar uns mitjans per garantir la bona convivència i la seguretat en espais com els que ens ocupen, i abans de treballar per elevar el nivell de la nostra competència i trobar una solució al problema, fem com l’estruç, però enlloc de posar el cap sota terra, ens impedim, com a comunitat, fer ús de l’espai.

Que només una minoria d’aquesta comunitat en faria un mal ús? Tant és. Com que aquesta minoria segurament seria majoria a la franja d’horari nocturn, reixes de nit, i solucionat el problema. Potser sí, però, insisteixo, al preu de rendir-nos. Al preu d’acceptar que com a comunitat som incapaços de conviure educadament, de compartir civilitzadament, amb seguretat, un espai públic com la plaça de les Dones del 36. Incapaços de fer-ho, i incapaços de fer-ho fer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: