Enviat per: fgambus | Octubre 9, 2009

NOBEL DE LA PAU PER OBAMA

bobamaConfesso que la meva capacitat de sorpresa va disminuint amb el pas dels anys. Tot amb tot, la notícia d’avui no me l’esperava. “Barack OBAMA gana el Premio Nobel de la Paz”, diu el titular de La Vanguardia.

Diu la notícia que li han donat el premi pels “seus extrardinaris esforços per enfortir la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles”.

És cert que des de que va arribar al poder Barack OBAMA ha apostat clarament pel multilateralisme o, potser per ser més precisos, ha abandonat l’unilateralisme desbocat de l’Administració BUSH. Més enllà d’aquí ha avançat, certament, però no es pot dir que pugui posar sobre la taula, encara, realitzacions concretes.

És cert, també, que Barack OBAMA ja ha anunciat el tancament de Guantánamo, així com la retirada de les tropes de l’Iraq. I és cert, també, que la seva voluntat de posar solució a la situació creada a l’Afganistan ha topat amb masses anys de no saber ben bé què fer-hi, al país afgà

En relació a l’Orient Mitjà, és cert que OBAMA passa per ser el president nordamericà que més clar ha parlat a Israeal, i també que, a diferència dels estats europeus, ha mostrat que es pot parlar clar a Israel sense caure en l’antisemitisme i, alhora, parlar igual de clar als països àrabs.

Ara bé, si us hi fixeu, tot plegat són paraules. Importants. Però paraules. Cap realització concreta, encara. Per tant, sembla un xic precipitada la decisió del jurat del Premi Nobel.

Ja m’he passejat pel Facebook i he vist comentaris parlant dels serveis de Relacions Públiques de la Casa Blanca, etc., etc…. Tampoc crec que calgui donar visos de realitat a les mil i una teories de la compiració que es desfermaran des d’ara mateix. Que si OBAMA estava baix de popularitat, que si té obstacles en la reforma del sistema sanitari, que si Chicago 2016 ha tocat la seva imatge, etc., etc. Tot plegat per vendre que ha estat la mateixa Administració americana la que ha estat treballant el Premi, per tal de donar-li una nova empenta cap amunt a la seva popularitat.

Crec que tot plegat es redueix més al papanatisme europeu envers OBAMA. No li han fet cap favor, ans al contrari. Ja se l’escoltava, a OBAMA, no li calia el Premi. Un Premi que, si concreta només la meitat de les seves intencions en l’esfera internacional, hauria estat plenament merescut. Però no per les paraules, sinó pels fets. Esse quam videri, deien els llatins. O també allò de facta, non verba, que després el President PUJOL va traduir en allò de “Paraules, no. Fets”, i José ZARAGOZA, en un atac d’originalitat pel qual no va perdre ni un pèl de les celles, va “inventar-se” allò de “Fets, no paraules”. En tot cas, sembla clar que OBAMA li han donat el premi més pel “videri” i el “verba”, que no pas per “l’esse” i els “facta”.

I un darrer detall, que crec que paga la pena remarcar. OBAMA, igual que RODRÍGUEZ ZAPATERO en el seu moment, li deuen una part dels reconeixements rebuts a la intransigència, tossuderia i desencert estratègic dels seus antecessors, George BUSH i José María AZNAR. OBAMA, però, i això també cal reconèixer-ho, hi ha posat un discurs i una forma de fer política totalment diferents. RODRÍGUEZ ZAPATERO només ha posat el contrast de caràcters.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: