Enviat per: fgambus | febrer 16, 2010

Comerç de Gràcia: competències o imaginació?

La meva capacitat de sorpresa comença a acostar-se a l’infinit. Darrerament havia llegit un parell de notícies a L’Independent de Gràcia que em generaven preocupació. No perquè em sorprenguessin, sinó perquè reflexaven una situació econòmica al districte -extrapolable, és clar, a la ciutat i al país- molt preocupant. Les notícies són del 15 de gener (“El comerç detecta un lleuger descens dels ingressos de Nadal”) i del passat 12 de febrer (“El 25% d’un tram de la Travessera tancarà abans de març”).

No he parlat, encara, amb l’Agustí LAPIEDRA sobre aquesta darrera notícia, però tinc previst fer-ho al llarg d’aquesta setmana. En tot cas, el que m’ha resultat sorprenent és l’article que el regidor, Guillem ESPRIU, alcalde de Gràcia, escriu al butlletí de l’Ajuntament que tots els veïns hem rebut a casa, i que porta el títol de “El suport al comerç de proximitat, mesura eficaç contra la crisi”.

No li negaré a l’alcalde ESPRIU la certesa del títol del seu article, perquè de fet és la idea que venim defensant la gent de Convergència i Unió des de temps immemorials. És la idea que Convergència i Unió,  a Gràcia i arreu, ve defensant amb més força encara des de que la crisi va començar a mostrar els seus primers símptomes i el senyor ESPRIU, el senyor VINYALS  i tutti quanti del PSC i del PSOE no només la negaven, sinó que pràcticament acusaven als que alertàvem de la situació de ser-ne els causants. És la idea, la mateixa idea, que defensàvem al Plenari de Gràcia quan el senyor VINYALS  i el senyor ESPRIU -és d’aquelles situacions que mai oblidaré- van definir el comerç com una “activitat privada, volguda i no imposada” per justificar que les ajudes al comerç havien de ser però fins a un punt.

No puc oblidar tampoc com cada vegada que hem demanat com s’ajuda als comerciants de Gràcia se’ns ha respost que tallant els carrers quan fan les botigues als carrers, perquè això suposa hores extra de la Guàrdia Urbana, i té un cost que no es cobra al comerciant… O que pels llums de Nadal ja se’ls ajuda perquè no se’ls cobra el consum…

Clar, quan qui t’ha dit tot això, un parell d’anys després escriu un article on des del títol sembla defensar que aposta pel comerç de proximitat, i a l’interior de l’article la única mesura concreta que hi apareix és el tancament / vianalització de la Travessera de Gràcia un dissabte a la tarda al mes (!!!) i, de la resta, l’únic que encerta a dir és que les competències del districte són molt magres, un ja no sap si somriure o posar-se a plorar.

Alcalde ESPRIU, la vianalització de la Travessera de Gràcia, li ho hem dit per activa i per passiva, és una bona mesura. I els comerciants de Gràcia -per cert, una gent amb una capacitat de resistència encomiable, una gent de molt bona pasta- li ho han agraït en públic i en privat. Però ens cansa aquesta actitud seva i del senyor VINYALS en relació a les competències. Els ho deia l’altre dia, i ho torno a repetir ara. La manca de competències és evident, però la manca d’imaginació que mostren, també. Perquè la mesura de la Travessera, en vigor des d’aquest mes de desembre, si s’ho creguessin, això del comerç de proximitat, ja la podrien haver posat en marxa fa mesos, i no pas ara, quan els diaris ja anuncien que les botigues estan tancant!

Alcalde ESPRIU, li ho tornem a dir: les competències són magres, pel districte. Però la seva capacitat de lideratge encara és més magre. Perquè quan un el llegeix sembla que el PSC, el seu partit, només estigui governant a Gràcia i que hi hagi algú superior, aliè a vostè, que li impedeixi de posar més mesures sobre la taula. Però és que qui té les competències que vostè diu que Gràcia no té és, en part, la ciutat de Barcelona, i en molta major mesura, la Generalitat de Catalunya. I, també,  el Govern de l’Estat. I resulta que vostès, els seus, són a tots tres nivells de Govern. De què ens està parlant? De la manca de competències o de la seva manca de competència per fer arribar la veu dels botiguers de Gràcia més enllà del Pla de Salmerón?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: