Enviat per: fgambus | Abril 12, 2010

Presumpció d’innocència

El concepte de la “presumpció d’innocència” és un dels conceptes que sempre m’ha fascinat més quan he estudiat els conceptes generals del dret. Implica no només allò de que la càrrega de la prova correspon a qui acusa, i no a qui es defensa, és a dir, que tothom és innocent fins que no es demostra el contrari. Va molt més enllà. Implica generositat. Implica paciència. Implica consciència de que l’important de la justícia és que sigui justa, i això també vol dir que no cal que sigui ràpida, però tampoc d’una lentitud eterna.

Ve tot això al cas perquè fa pocs minuts s’ha sabut que l’Audiència Nacional ha absolt a tots els acusats del “cas Egunkaria”. Recordem, aquell diari basc que l’any 2003 es va fer tancar per considerar que havia estat creat per inspiració de l’organització ETA.

Durant anys els acusats, amb Martxelo OTAMENDI al capdavant, han hagut de suportar l’ésser assenyalats amb el dit. Durant anys, per molts, han estat considerats culpables fins que no es demostrés el contrari. Durant anys han estat sospitosos.

Tan sospitosos que l’any 2006, per posar un exemple, Martxelo OTAMENDI va haver de suportar un tracte vexatori a un míting del PSC per part de la policia nacional, pel simple fet de ser sospitós.

És a dir, aquest concepte tan fascinat de la “presumpció d’innocència”, en aquest cas -i en tants d’altres- ha estat una vegada i una altra trepitjat.

Avui, aquestes cinc persones, Juan María TORRELDAI, José María AUZMENDI, Iñaki URÍA, Martxelo OTAMENDI i Xabier OLEAGA han estat declarats innocents. Qui els torna, però, la dignitat perduda? Qui els torna els papers que es va endur la policia durant el miting del PSC? Qui els torna les males estones, públiques i privades, que han passat?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: