Enviat per: fgambus | Abril 27, 2010

Trencant barreres

Començo a escriure el post a poc a poc i procurant mantenir el cap fred. De fet, tant fred el vull tenir que m’he esperat tot el cap de setmana a escriure. I, malgrat la voluntat d’escriure a poc a poc i fredament, no vull deixar de dir en aquest primer paràgraf el que porto al pap dissabte i diumenge: el PP de Badalona ha trencat una barrera, ha creuat una línia roja, amb la seva campanya en la què s’arriba a dir “no volem més romanesos”.

Fredament també, i conscient que potser em guanyaré uns quants maldecaps, no podem amagar que la vinculació entre immigració i inseguretat és al carrer. La gent en parla, la gent ho viu i, per tant, es tracta d’una realitat que tampoc podem defugir. Endinsant-me, com estic, en terreny relliscós, fins i tot crec que es podria afirmar i defensar amb dades científiques que, per les raons que sigui, segurament fonamentades en el preu del sòl, aquells barris que en el seu moment van acollir/recollir la immigració que arribava a Catalunya de la resta de pobles d’Espanya són el que avui no només estan acollint, de nou, a la població immigrada, sinó, precisament, on l’arribada d’aquests nouvinguts és percebuda com un problema i on aquest problema es vincula amb la manca de seguretat i convivència.

Ara bé, una cosa és la reflexió purament ascèptica sobre el que es percep en la realitat, al carrer, i una altra ben diferent és excitar les sensibilitats més primàries davant de problemes com la inseguretat i gestió de la immigració amb la única voluntat de recollir vots.

No he estat mai dels partidaris dels papers per tothom. Com he estat sempre un ferm defensor que la gent que marxa de casa seva, del seu país, del lloc on ha nascut i ve a Europa, a aquest racó d’Europa, a intentar guanyar-se un futur, no ho faria si a la seva terra tingués un futur. I, conseqüentment, he estat i sóc un ferm defensor d’unes polítiques de desenvolupament potents, transparents, ambicioses, que vagin més enllà dels “xiringuitos” particulars, que tinguin uns objectius clars i coordinats amb les accions de desenvolupament executades per altres països i donants, per tal que cada cèntim d’euro que vagi als països d’origen d’immigració siguin ben emprats.

Ara bé, el discurs del PP de Badalona no deixa clar si vol o no polítiques de desenvolupament, si vol o no papers per tothom, si vol o no vol posar solució als problemes de l’antiga ciutat romana de Baetulo. Només ha deixat clar que no té cap escrúpol en posar noms i cognoms als problemes de la inseguretat als barris badalonins a canvi d’un grapat de vots. I, fent-ho, ha creuat, com deia al principi, totes les ratlles vermelles. Totes.

Fa poc llegia com un amb llenguatge simplista que ja es qualificava per ell mateix un dirigent del PSC definia el recentment traspassat Joan Antoni SAMARANCH com un “nazi”. Aquest adjectiu -que no es mereixia qui va portar-nos el Jocs Olímpics al país- és el que és a un pas d’aconseguir per a les seves polítiques de seguretat o d’immigració el PP a Badalona. Del seu pamflet a la “deportació” ja només hi ha un pas. Amb un agravant: els “romanesos” són ciutadans europeus i, en conseqüència, tenen tot el dret a ser on són. Parlant clar: el terme “romanesos il·legals” és impossible a Badalona, com el terme “catalans il·legals” és impossible a Bucarest.

I, per tant, i per tancar el post, una vegada més el PP a Badalona ha demostrat que ha llegit parcialment a MAQUIAVEL, i s’ha quedat només amb aquell consell al Príncep, de que “la fi justifica els mitjans”. MAQUIAVEL, però, reclamava també pel Príncep intel·ligència i anava més enllà, perquè no aconsellava al Príncep sobre com aconseguir el poder, sinó sobre com aconseguir-lo i mantenir-lo. I aconseguir el poder amb el discurs que desenvolupa en Xavier GARCIA-ALBIOL implica moltes dificultats per mantenir-lo. O, el que és encara més greu i certament preocupant, si sense tenir el poder es creuen totes les ratlles vermelles, què no es farà quan es tingui el poder per mantenir-lo?

De vegades un desitjaria que a la dreta del PP hi hagués una mica de vida, per poder distingir clarament el gra de la palla. Perquè mentre això no succeeixi un té la sensació que el PP porta la “bèstia” dins. Bàsicament, perquè a la iniciativa de Badalona no se l’ha acabada de desautoritzar en tots els seus termes. Des de Madrid, des de la llunyania, han qualificat de “declaraciones desafortunadas” i des del PPC, després que la seva presidenta repartís els fulletons -que no s’ho va mirar, primer?- s’han limitat a demanar perdó al poble romanès per si “algú s’havia sentit ferit”. Evidentment, el poble romanès es deu haver sentit ferit, però també una grandíssima majoria del poble català. De tota manera, plou sobre mullat. El PP a Badalona no és el primer cop que actua així. La fa grossa, col·loca el seu missatge, excita les sensibilitats més profundes, aconsegueix un grapat de vots, es disculpa per si algú s’ha sentit ofès i fins la propera.

Salvant totes les distàncies, és com aquell futbolista que es passa tot el partit repartint, insultant, pessigant el contrari, i l’àrbitre o no ho veu o no ho vol veure. Es mereix el nom de futbolista? Es mereixen, ells, el nom de servidors públics?

Anuncis

Responses

  1. Bon article Paco! Personalment crec que Garcia-Albiol, “se ha pasado tres pueblos”, que dirien aqui, pero no crec que digui res que un tan per cent de la població no pensi. I sobretot si tenim en compte quins son els seus potencials votants.
    En fi, que li estic agafant el bon costum de llegir-te, els articles son molt bons. Molta sort demà.

  2. Moltes gràcies, Albertus! Pel comentari, i per la sort! Ens farà falta! No el veuré, però… Estaré volant de Brussel·les a Barcelona a aquella hora…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: