Enviat per: fgambus | Abril 9, 2012

Sobre un model propi

20120409-124226.jpg Escriu en Pep RIERA a ELPUNT-AVUI un article titulat “Ni Califòrnia ni Massachussets” en el que a partir d’unes declaracions recents del President MAS en que deia que Catalunya havia de fixar-se en Massachussets com a model, o d’altres reflexions que apuntaven cap a Califòrnia, fa unes reflexions sobre la necessitat de tenir un model propi i no anar copiant d’altres models, per molt exitosos que aquests siguin. I posa com exemple a seguir el FCBarcelona que després d’intentar implantar el model alemany (LATTEK-SCHUSTER), el model argentí (MENOTTI-MARADONA) o el model britànic (VENABLES-ARCHIBALD-LINEKER-HUGUES) va acabar per contractar a CRUYFF amb l’encàrrec d’elaborar un model propi, que és el que GUARDIOLA ha acabat perfeccionant.

Ho sento, però no hi estic d’acord. O no hi estic del tot d’acord. És cert que el Barça de NÚÑEZ va provar d’importar diferents models a cop de talonari, tant cert com que es va fitxar a CRUYFF perquè ens donés un model. Amb un matís important: amb LATTEK es perseguia un model alemany; amb MENOTTI un model argentí; amb VENABLES un model anglès…; amb CRUYFF un model…. holandès. El de l’Ajax d’Amsterdam. No sé perquè ens n’oblidem o perquè no ho volem recordar. La diferència rau en què per les raons que fossin el model holandès va quatllar on tots els altres van fracassar. Per això CRUYFF, per això VAN GAAL (sí, sí, VAN GAAL, el que va fer debutar VALDÉS, XAVI, PUYOL…), per això RIJKAARD… Tots holandesos, tots made in Ajax…

Perquè va quatllar el model holandès? Apunto algunes raons. Potser perquè NÚÑEZ va tenir la paciència que no va tenir amb els altres. Potser perquè el model de l’Ajax basat en la pedrera sintonitzava amb el model de la Masia -incipient- que el president NÚÑEZ havia posat en marxa anys enrera. Potser perquè el lideratge de CRUYFF s’acosta al que els politòlegs defineixen com a hiperlideratge. Potser perquè, simplement, els resultats i el joc van acompanyar durant aquells anys 90, principis, de manera que va haver-hi paciència, va haver-hi oportunitat per fer visible els resultats de la Masia, va haver-hi canvi de mentalitat i va començar a haver-hi orgull per l’estil de joc.

Sí, després ha vingut en LAPORTA, en RIJKAARD, en GUARDIOLA, en RONALDINHO, en MESSI, i aquell estil Ajax s’ha transformat en un model propi que és el model propi, del que tots ens sentim orgullosos.

Però tornant a Califòrnia, Massachussets i l’article d’en Pep RIERA, sense prendre un model de fora en qui enmirallar-nos, dificilment podrem configurar el model propi, que ha de ser l’objectiu. I, malgrat que crec amb el projecte EUROVEGAS, però no a qualsevol preu, em sento molt més orgullós de ser català si el meu President es fixa en Califòrnia o Massachussets, que no pas en Nevada, com a model a seguir, que no a imitar o copiar.

A partir d’un bon model els catalans hem de poder configurar el nostre. I podem. Podem fer-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: