Enviat per: fgambus | Abril 10, 2012

Atur juvenil, o la diferència entre estudiar o no estudiar.

ImatgeFa dies que arrosego a la cartera un exemplar en paper del diari EL PAIS amb una notícia que em va semblar interessant quan la vaig fullejar a l’aeroport de Brussel·les l’endemà de la vaga general però que no havia tingut temps de rellegir amb atenció. Es va publicar, com deia, el 30 de març, a EL PAIS, amb el títol de “El valor del conocimiento”.

Més enllà de tot el que s’hi diu, em va semblar molt interessant per unes reflexions que s’indueixen o, en tot cas, per unes reflexions a les que em va impulsar l’article.

Primera, els joves de 25 a 30 anys amb estudis universitaris acabats pateixen un atur del 17,8%, elevat, però per sota de la mitjana espanyola i molt i molt per sota del atur que pateixen els joves de la mateixa edat que tenen la ESO per acabar, que pateixen un atur del 43%. Per il·lustrar, valgui dir que la mitjana de la taxa d’atur en joves de 25 a 30 anys és del 25,6%.

Segona, l’atur entre els “joves” d’entre 31 i 35 anys (són joves?) amb estudis universitaris acabats és del 11,5%, mentre que els que no tenen acabada la ESO pateixen un atur del 34,2% i la mitjana és del 20,3%

Tercer, en tots els segments l’atur és més elevat ara que el 2007, també en el segment amb estudis universitaris acabats. Però, per si algú no se n’havia adonat encara, és que estem vivint una crisi econòmica duríssima. Duríssima.

Quart, si les estadístiques diuen el que diuen, una conclusió és clara: més val estudiar. I estudiar seriosament. No es tracta d’abocar els nostres fills i filles a la universitat. L’article també s’atura en els joves amb graus superiors de Formació Professional acabats i les xifres són només una mica superiors a les taxes d’atur dels joves amb estudis universitaris. No hi ha gairebé diferència. La diferència la fa tenir estudis acabats o no tenir-los. Siguin universitaris o de Formació Professional.

Cinquè, i final. Atenció al parlar amb tant dramatisme de l’atur juvenil. Potser que parléssim amb igual dramatisme, o més, del fracàs escolar. De la manca d’autoritat dels mestres. De tots els anys que en aquest país hem pres bou per bèstia grossa, i això de posar els colzes sobre la taula no ha acabat de posar-se de moda. Atenció, no fos cas que de tant parlar de l’atur juvenil i posar l’accent en els joves amb estudis universitaris a l’atur hi hagués algú que arribés a la conclusió que no val la pena estudiar perquè el destí de l’estudiant és l’atur.

El destí és l’atur pel 43% dels que no estudien i pel 17-19% dels que estudien. Xifres canten.

I, finalment, em quedo amb un testimoni citat per l’article. “Mi experiencia: hay que especializarse y esforzarse, dice Pablo de 31 años”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: