Enviat per: fgambus | Juliol 22, 2013

Sóc una femta

20130722-090359.jpg

Hem tingut un cap de setmana sonor i escatològic. Amb caps rodant, i tot. Està clar que el ministre GARCÍA-MARGALLO farà tot el possible per soterrar la imatge de Catalunya a l’exterior, però com a persona intel·ligent que és, deixa tot un seguit de rastres que li permetran dir demà o en el futur que ell defensa Catalunya on faci falta. No ho nego. Només que tinc clar que la defensa ben espanyola. A la seva manera, com Frank SINATRA.

Tanmateix, la xiulada a l’himne espanyol va ser l’excusa per generar un tsunami al twitter en la que les mobles han anat amunt i avall amb constància. La palma, per reconeixement i posició, se la va emportar el senyor GAFO, número 2 de la Marca España, quan va piular a l’estil Galinsoga que els hereus d’en FABRA i companyia érem una femta. Bé, una “mierda”, deia ell.

Anem a pams, començant pel final. L’insult només ofèn a qui es vol deixar ofendre, però sempre qualifica a qui emet l’exabrupte. Per tant, en aquest sentit, tot queda clar. En relació a la femta, vull dir.

Ara bé, algun dia serem conscients que el nostre procés només podrà ser si és impecable? Tots plegats som conscients que l’anomenat “procés de transició nacional” (sempre em fan patir les grandiloqüències, sigui dit) és un procés enormement complex? Som conscients de que com que és extremadament complex cal ser perfectes, si és que la perfecció existeix?

Doncs si no n’érem conscients, ho escric: el “procés de transició nacional” és extremadament complex, lluny de simplismes i simplicitats. I ens cal, per poder-lo dur a bon terme, ser especialment curosos amb tot, especialment perfectes.

I dintre aquesta perfecció, ai làs, també hi és no xiular els himnes nacionals dels altres països del món. Els himnes nacionals són l’expressió formal que més identifica, representa i exalta un poble i els seus valors. Menyspreuar-lo i menystenir-lo és greu ofensa. Gairebé com la ofensa a la bandera.

Podrem dir-nos que els espanyols no ens respecten, podrem dir-nos que ells també ho farien, podrem dir-nos que la millor prova que calia xiular l’himne és la reacció que han tingut ells. Podrem dir-nos mil coses, i enganyar-nos mil vegades més.

El cas és que davant de tot el món, els catalans vam xiular l’himne espanyol. Vam fer evident el que pel món ja és evident: que Catalunya i Espanya no són el mateix i que, a més a més, les seves relacions no passen pel millor moment. Vaja, que no vam fer descobrir res, xiulant l’himne, i vam fer evident que ens creixem menystenint els altres.

No és la millor carta de presentació. No ho és. Ens poden dir femta, ens poden dir el que vulguin. Però el “procés de transició nacional” només avançarà generant complicitats a l’exterior.

I, per favor si us plau, algú em pot dir quina mena de complicitat exterior vam guanyar xiulant l’himne?

Anuncis

Responses

  1. Només faltaria que no poguéssim xiular l’himne del país que ens té ocupats des de fa tres-cents anys! I no en xiulem cap altre. El dia que deixin d’ocupar-nos, deixarem de xiular-los. Tu ets dels que haurien respectat el Caralsol i hauries aplaudit Hitler quan inaugurava l’Olimpíada del 36…

    El dia que els espanyols ens respectin i acceptin, els respectarem i acceptarem. Mentre tant, és IMMORAL acceptar la presència dels simbols espanyols a Catalunya.

  2. fgambus: Estaria del tot d’acord amb la vostra opinió si els representants del Govern català s’haguessin posat a xiular. Però ara va ser el poble qui ho va fer. I això ens agradarà més o menys però no hi ha manera de controlar-ho. Potser si al poble no l’haguessin considerat una merda des de fa 300 anys (amb persecucions culturals, lingüístiques, econòmiques, polítiques, totes adreçades a fer-lo desaparèixer) ara no xiularia l’himne espanyol (de fet no xiula quan l’himne és rus, japonès o maltès). Una abraçada cordial des de la Masó.–Marcel Banús, lingüista

    PS: No acabo d’entendre la vostra traducció del “mierda” espanyol pel “femta” català: “mierda” en espanyol és “merda” en català, i “femta”, en espanyol és “excremento”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: